Innehåll
Om föreningen och huset
Allmänna ordningsregler
Brandskyddet i vår fastighet
Förvaltning
Att renovera
För vilka förändringar måste man ha tillstånd
Varför tillstånd behövs
Ansökan
Får man göra jobbet själv?
Utdrag ur föreningens stadgar om rättigheter och skyldigheter
Källsortering
Att hyra ut i andra hand
Överlåtelser och pantsättningsmeddelanden
Parkering
Tvättstuga
Gården
Försäkring
Skyddsrum
1 En handbok för föreningsmedlemmar
Följande sidor riktar sig till alla medlemmar i Bostadsrättsföreningen Jungfrun 24. Om du som läser detta är nyinflyttad vill vi till att börja med hälsa dig hjärtligt välkommen till föreningen. Vi hoppas att du ska trivas i din nya bostad och med dina nya grannar.
En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening som har till ändamål att i föreningens hus upplåta lägenheter med bostadsrätt.
Att bo i bostadsrätt medför både frihet, skyldigheter och ansvar. Vi vill här beskriva en del regler och ge en del tips och råd för att det ska fungera så bra som möjligt i vårt gemensamma hus.
2 Om föreningen och huset
Föreningen heter Bostadsrättsföreningen Jungfrun 24. Föreningen köpte fastigheten Jungfrun 24 på Jungfrugatan 19 och Kommendörsgatan 26 i Stockholm, i februari 2010 av de tidigare ägarna Jan och Eva Reibo. Ombildningen genomfördes med hjälp av Öhlin & Fellinger.
I huset som byggdes 1966 finns det 44 bostadslägenheter och tre kommersiella lokaler.
Föreningen har enligt sina stadgar till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen. Medlems rätt till lägenhet inom föreningen kallas bostadsrätt. Medlem som innehar bostadsrätt kallas bostadsrättshavare.
Som bostadsrättsinnehavare och medlem äger man genom upplåtelseavtal rätten att bo i lägenheten. Lägenheten ägs dock juridiskt av föreningen och medlemmarna gemensamt.
Föreningen ägs av medlemmarna. Varje medlem har en röst på föreningsstämma/årsmöte. Om två eller flera medlemmar har en bostadsrätt gemensamt har de tillsammans en röst.
Föreningen har att följa Bostadsrättslagen. Föreningen har upprättat stadgar, som enligt lagen är registrerade och godkända av Bolagsverket.
Föreningen har en styrelse som ska bestå av lägst tre och högst fem ledamöter och högst två suppleanter. Styrelsen väljs på årsmötet. En valberedning förbereder valet genom att upprätta ett förslag på valbara kandidater.
Som medlem kan du påverka föreningens verksamhet bland annat genom att delta på föreningsstämman, genom att komma med förslag till styrelsen eller genom att själv engagera dig i gemensamma aktiviteter och angelägenheter.
3 Allmänna ordningsregler
För allas trivsel, tänk på följande:
3:1 Att ta väl hand om vår gemensamma egendom.
3:2 Att inte använda lägenheten eller föreningens övriga utrymmen för annat än vad de är avsedda för.
3:3 Att medverka till att föreningens stadgar och regler följs.
3:4 Att inte starta renovering utan att först veta vad som kräver särskilt tillstånd. Renoveringar som medför buller ska alltid anmälas till styrelsen och aviseras i respektive trapphus. Se även nedan.
3:5 Att vid upptäckt av ohyra omedelbart ta kontakt med Anticimex för sanering samt att anmäla detta till fastighetsskötare samt styrelsen.
3:6 Att inte piska mattor och kläder på balkonger eller i trapphusen. Att det ska vara rimligt tyst i huset på natten mellan klockan 22.00 och 07.00.
3:7 Att cyklar, barnvagnar, mattor, skor, möbler etc. enligt brandskyddsbestämmelser inte får förvaras i trapphus. Vid brand kan fria ytor i trapphuset rädda liv.
3:8 Cyklar som parkeras i garaget ska vara brukbara och användas kontinuerligt – de andra måste stå i respektive innehavares egna förråd.
4 Brandskyddet i vår fastighet
Barnvagnar och cyklar i ett trapphus är bland de största hindren för Räddningstjänsten när akut hjälp behövs. Ett trapphus kan snabbt rökfyllas vid brand och då kan en barnvagn eller en cykel innebära livsfara för dig och dina grannar.
STÄNG IN BRANDEN
Om det brinner i din lägenhet, ta dig ut och stäng dörren efter dig. Då sprider sig inte branden och den giftiga röken ut i trapphuset lika fort. Brinner det hos någon annan och trapphuset är rökfyllt, stanna i din lägenhet och håll dörrar och fönster stängda.
RING 112 i händelse av brand!
DIN VÄG UT ÄR RÄDDNINGSTJÄNSTENS VÄG IN
I en akut situation är det ibland avgörande för dig att snabbt kunna komma ut ur fastigheten, oavsett var du befinner dig. Detta innebär att även vinden och trapphuset blir en utrymningsväg för dig eller dina grannar. I dessa akuta situationer är det viktigt att brandkåren eller räddningspersonalen snabbt kan ta sig in.
DÖRRMATTAN PÅ INSIDAN
Med dörrmattan på insidan av lägenhetsdörren kan vi enklare hålla trapphuset rent och snyggt. Samtidigt minskar du risken för brand i trapphuset! En dörrmatta tar lätt eld och branden sprider sig via ytterdörren till din lägenhet på mycket kort tid.
BRANDVARNARE
I din lägenhet ska finnas en brandvarnare, enligt lag om Skydd mot olyckor (2003:778). Du ansvarar för att regelbundet kontrollera att brandvarnaren fungerar och att rengöra den. Det är ditt ansvar att kontrollera att t ex batteriet i brandvarnaren fungerar.
5 Förvaltning
Teknisk och ekonomisk förvaltning:
Einar Mattsson Fastighetsförvaltning
Kundservice mellan kl 08.00 – 16.00 (därutöver även jourtid) på:
Telefon 08-586 26 300, eller via info@einarmattsson.se eller via webben www.einarmattsson.se
För akut felanmälan av hiss även direkt:
Västermalms Hisservice, 08-645 91 10 (hissen Kommendörsgatan 26)
Allhiss, 08-859430 (hissen Jungfrugatan 19)
BRF Jungfrun 24
Postadress: BRF Jungfrun 24, Kommendörsgatan 26, 114 48 Stockholm
E-post: brfjungfrun24@hotmail.se
6 Att renovera
Bostadsrättsinnehavaren ska på egen bekostnad hålla det inre i lägenheten i gott skick. Med ansvaret följer både underhålls och reparationsskyldighet.
Till det inre räknas:
- rummens väggar, golv och tak,
- inredning i kök, badrum och övriga utrymmen som hör till lägenheten,
- glas i fönster och dörrar,
- lägenhetens ytter- och innerdörrar.
I samband med att arbeten utförs i den egna lägenheten ansvarar
bostadsrättsinnehavaren själv för att skydda trapphus och hiss från skador och nedsmutsning. Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för att se till att byggavfall, skyndsamt, transporteras bort.
7 För vilka förändringar måste man ha tillstånd?
Bostadsrättsinnehavaren får inte utan styrelsens tillstånd utföra en åtgärd i lägenheten som innefattar
- ingrepp i bärande konstruktion,
- installation eller ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten,
- installation eller ändring av anordning för ventilation,
- installation eller ändring av eldstad eller rökkanal, eller annan påverkan på
brandskyddet - någon annan väsentlig förändring av lägenheten. Exempel på väsentliga förändringar är ingrepp som förändrar lägenhetens karaktär eller inte
tar till vara det kulturhistoriska värdet.
8 Varför behövs tillstånd?
8:1 Tillstånd krävs för att styrelsen ska kunna fastställa om renoveringen omfattar någon utav punkterna ovan (punkt 7).
8:2 Ett felaktigt utfört arbete kan leda till skador på fastigheten och innebära stora kostnader för föreningen.
8:3 Föreningen vill upprätta ett avtal om vem som bär ansvaret för att arbetet blir utfört på ett yrkesmässigt sätt.
8:4 Bostadsrättsinnehavaren som utför arbeten själv eller via hantverkare ansvarar för att informera berörda grannar och lokalhyresgäster via anslag i trapphus/postfack, anslag ska ske minst en vecka innan planerat arbete. Fastighetens betongkonstruktion gör att stomljud fortplantar sig i stora delar av fastigheten.
9 Ansökan om tillstånd
Ansökan ska ske skriftligt och styrelsen har en handläggningstid på upp till 6 veckor. Under sommaren kan handläggningstiden vara något längre.
För att styrelsen ska kunna behandla din ansökan behöver ansökan innehålla:
- En utförlig beskrivning av det arbete som ska utföras inklusive ritningar.
- Innebär arbetet ingrepp i bärande konstruktion så krävs ett konstruktörsutlåtande
samt konstruktionsritningar. - Uppgifter om vilken hantverkare som planeras utföra arbetet samt intyg som styrker eventuell auktorisering.
- Kopia på entreprenörens försäkringsbrev.
- Hantverkarens kontaktperson för arbetet.
Efter utfört arbete krävs kopia på egenkontroller, eventuella injusteringsprotokoll,
besiktningsprotokoll och relationshandlingar (slutliga ritningar). Bostadsinnerättshavaren ansvara själv för att utföra en bygganmälan/ ansöka om bygglov hos kommunen innan arbetet påbörjas. OBS! Styrelsen godkännande krävs alltid, oavsett om kommunen beviljat bygganmälan/bygglov.
Händer någon skada på fastigheten i samband med renoveringen är det Bostadsrättsinnehavaren som är ansvarig, Förening skall hållas helt skadeslösa.
10 Får man göra jobbet själv?
Arbete skall alltid utföras på ett fackmannamässigt sätt vilket innebär att det inte alltid behöver vara en behörig yrkesman eller firma som utför arbetet, att arbetet skall utföras som om en yrkesman hade utfört det. Ansvarig för arbetet är den som har beställt arbetet.
Föreningen tillåter dock inte någon annan än en behörig hantverkare när det gäller arbete med fastighetens el-, ventilation-, vatten- och avloppssystem.
11 Läs i stadgarna om vad som gäller bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter
§ 14
Bostadsrättsinnehavaren skall på egen bekostnad, till det inre, hålla lägenheten med tillhörande övriga utrymmen i gott skick. Med ansvaret följer både underhålls- och reparationsskyldighet. Bostadsrättshavarens ansvar omfattar även mark, om sådan ingår i upplåtelsen. Han är också skyldig att följa föreningens regler och beslut som rör skötseln av marken. Föreningen svarar i övrigt för husets underhåll.
Till det inre räknas
- Rummens väggar, golv och tak
- Inredning i kök, badrum och övriga utrymmen som hör till lägenheten
- Glas i fönster och dörrar
- Lägenhetens ytter- och innerdörrar.
Bostadsrättsinnehavaren svarar för målning av innersidor av fönstrens bågar och karmar, men inte för målning av utifrån synliga delar av yttersidor av ytterdörrar och ytterfönster och inte heller för annat underhåll än målning av radiatorer och vattenarmaturer eller av de anordningar för avlopp, värme, gas, elektricitet, ventilation och vatten som föreningen försett lägenheten med. Bostadsrättshavaren svarar inte för reparationer av de ledningar för avlopp, värme, gas, elektricitet, ventilation och vatten som föreningen försett lägenheten med och som tjänar mer än en lägenhet.
För reparationer på grund av brand- och vattenledningsskada svarar bostadsrättshavaren endast om skadan uppkommit genom eget vållande eller genom vårdslöshet eller försummelse av någon som hör till hans hushåll eller gästar honom eller av någon annan som han inrymt i lägenheten eller som där utför arbete för hans räkning. Detta gäller i tillämpliga delar även om det förekommer ohyra i lägenheten.
Bostadsrättsföreningen får åta sig att utföra sådana underhållsåtgärder, som bostadsrättsinnehavaren ska svara för. Beslut om detta ska fattas på föreningsstämma och får endast avse åtgärder som utförs i samband med omfattande underhåll eller ombyggnad av föreningens hus, som berör bostadsrättsinnehavarens lägenhet.
12 Källsortering
Föreningen har kärl för samtliga fraktioner; tidningar, kartong (här är det viktigt att kartongerna viks ihop innan de placeras i kärlen), plast, metall, färgat och ofärgat glas. Vidare har föreningen av kärl för matavfall (allt matavfall ska slängas i det sk bruna matavfallspåsarna och inget annat) och restsopor, med restsopor avses det som inte går att sortera i de fraktioner som finns. 2 gånger om år kommer föreningen se till att det finns möjlighet att slänga grovsopor, då kommer en grovsopbil till föreningen i 2 timmar och då har man tillfälle att slänga grovsopor, dock inte elavfall som man själv måste ombesörja att ta till återvinningen alternativ använda en tjänst som hämtar och avlämnar på återvinningscentralen.
13 Att hyra ut i andra hand
För att du ska få hyra ut lägenheten i andra hand krävs alltid att styrelsen godkänner uthyrningen innan hyresgästen flyttar in. I annat fall är det ett brott mot Bostadsrättslagen och föreningens stadgar.
Om du under en viss tid inte kan använda lägenheten, exempelvis på grund av arbete eller studier på annan ort, vård av anhörig, längre sjukhusvistelse, eller att du på något annat sätt har beaktansvärda skäl, t.ex. för att ”provbo” med sambo, kan andrahandsuthyrning tillåtas Ett s.k. andra handsuthyrningsavtal skall upprättas mellan lägenhetsinnehavaren och andrahandshyresgästen.
Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för att en andrahandshyresgäst följer föreningens ordningsregler och stadgar. Om det uppstår större störningar kan din bostadsrätt bedömas som förverkad och du blir av med din bostadsrätt.
Det är t.ex inte tillåtet att hyra ut via Airbnb eller liknande hyresplattformar.
14 Överlåtelser och pantsättningsmeddelanden
En pantsättning av en bostadsrätt blir giltig när bostadsrättsföreningen underrättas om pantsättningen, så kallad denuntiation. Föreningen ska då enligt lag registrera underrättelsen i den lägenhetsförteckning som föreningen är skyldig att föra. Vid överlåtelser och pantsättningar kontaktar du vår ekonomiska förvaltare.
15 Parkering
Anmälan att hyra eller säga upp garageplatser görs till föreningen via brfjungfrun24@hotmail.se eller Einar Mattsson, tel 08-586 26 300, eller via info@einarmattsson.se
Det är inte tillåtet att hyra ut parkeringsplatsen i andra hand. Kontakta styrelsen om du tillfälligt lånar ut din plats under begränsad tid.
BRF Jungfrun 24 Garage- och parkeringspolicy
16 Tvättstuga
I fastigheten, Kommendörsgatan 26, finns en gemensam tvättstuga. Bokning görs via nätet eller på de digitala bokningstavlorna i trapphusens entréer. För inloggningsuppgifter, kontakta styrelsen på brfjungfrun24@hotmail.se
Ordningsregler:
–Tvättpass: 07.00-12.00, 12.00 -17.00, 17.00-22.00, 22.00-07.00
–Städning: Samtliga filter på torktumlare och torkskåp ska rengöras efter användning. Tvättstugan ska i övrigt lämnas i städat och ordentligt skick.
–Ledigställ tider du inte tänker använda!
Överdosera inte tvättmedel och tänk på att använder du sk tvättmedels pods ska de läggas direkt i maskinen och inte i tvättmedelsfacket.
Vid fel på maskinerna ska felanmälan göras till Einar Mattson, se ”Felanmälan”.
17 Gården
Du är välkommen att använda gården, det finns grill och sittmöbler för gemensam trevnad.
Viktigt att vi tar hand om våra utemöbler, vilket bla innebär att man ska lägga på skyddet över soffgruppen (de ska ligga i dynlådan) samt fälla ner parasollen.
Använder du grillen, se till att rengöra den samt diska grillbesticken efter dig, och STÄNGA tillförseln av gasol till grillen.
I övrigt så gäller som alltid sunt förnuft.
18 Försäkringar
Föreningen har fastigheten försäkrad hos Brandkontoret. Medlemmar är skyldiga att teckna så kallat ”bostadsrättstillägg” till sin hemförsäkring. Om en brist eller skada upptäcks i fastighetens mark eller byggnad ska det omgående meddelas till styrelsen och vår tekniska förvaltare Einar Mattsson (se kontaktuppgifter under Kontakt). Akuta skador eller faror såsom brand ska anmälas till brandmyndigheten via 112 och till vår tekniska förvaltare Einar Mattsson.
19 Skyddsrum
Här hittar ni närmaste skyddsrum, i och med att vår fastighet inte har något eget skyddsrum:
Stockholm november 2015, uppdaterad juni 2024
Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Jungfrun 24